Orginalni naziv : BEAGLE

BIGL BEAGLE- | FIFe /FCI kategorija : Pas

Bigl je lovački pas ali je omiljen i kao kućni pas. Snoopy lik iz stripa i crtanog filma je bigl. Ljudi ga baš često ne prepoznaju i često ga zamenjuju sa basetom. Njegovo ime se prvi put pominje 1475. godine. Poreklo rase nije baš sasvim razjašnjeno. Neki tvrde da potiče od antičkih, grčkih goniča, koji su najpre stigli u Rim, a odatle u Englesku. Drugi smatraju da su ih u Englesku doneli Normani, pa prema tome mešani su sa Southern Hounds iz južne Francuske. Od njih treba da imaju dobar njuh i veliku lovačku strast. Treći smatraju da im je potencijalni predak stari engleski pas za lov u čoporu Talbot, belo izdanje psa Sv. Huberta.
To je veoma pokretan pas, voli promene, sportove za pse, trčanje za biciklom i duge šetnje. Ukoliko mu nije omogućeno sve to može da postane mrzovoljan i neuravnotežen. Iako je mali rastom, zahteva dosta kretanja i ne treba ga držati zatvorenog u stanu. Ne voli da bude sam, jer je to pas odgajan za lov u čoporu, a zbog toga je pogodan i kao drugi pas u kući. Bezgranično voli decu, čak se odlično slaže i sa ostalim domaćim životinjama.
Obuka bigla nije tako jednostavna, brzo i lako uči, ali vrlo često pokazuje tvrdoglavost. Tvrdom obukom se ne postiže mnogo, ali se pohvalama i nagradama može dosta toga postići. On stalno pokušava da svojim šarmom gazdu mota oko malog prsta. Zato nije za popustljive ljude. U njegovom vaspitanju je potrebna izvesna strogost, pre svega doslednost, inače će sa gazdom raditi šta mu je volja.

Ostale fotografije

  • BIGL
  • BIGL
  • BIGL
  • BIGL

Naši ljubimci

Ukupan broj ljubimaca: 6