Odgajivačnice

  • Vaš Logo odgajivacnice
  • Vaš Logo odgajivacnice
  • Vaš Logo odgajivacnice
  • Vaš Logo odgajivacnice

Orginalni naziv : CANE CORSO ITALIANO

KANE KORSO CANE CORSO ITALIANO- | FIFe /FCI kategorija : Pas

Original naziv rase: CANE CORSO
Zemlja porekla: Italija

Istorijat:
Od davnina su poznati psi koji potiču sa juga Italije,veoma snažnog tela, neustrašivi i jaki, poznatiji pod imenom molosi. Nepobedivi u mnogim bojevima i megdanima, zbog svoje snage i hrabrosti ušli su u legendu. Ovi kolosalni psi vekovima su se odgajali u Italiji i to u 2 tipa:
Prvi tip, veći i teži, koji se koristio u ratovima, za čuvanje kuća, u cirkusima, arenama. Ovaj tip ima više nabora na glavi, više kože i poznat je pod imenom MASTINO NAPOLITANO.
Drugi tip, je lakši i manji, služi za lov na visoku divljač,kao čuvar goveda, i za njega kažu da je opasan kao medved ili divlja svinja. Oduvek su ljudi taj drugi tip zvali CANE CORSO,što prema južnjačkom italijanskom dijalektu označava velikog (robusnog ) i jakog psa.
Za Kane Korso, možemo reći da pripada grupi južnoevropskih mastifa. Ta grupa pasa vodi poreklo od antičkog psa za borbu, odnosno srednjovekovnih pasa koji su poznati pod imenom saupacken i barenbiessern. Ovi stari psi su sledili divljač i zaustavljali je dok bi čovek stigao I uzeo tu lovinu. Upotreba vatrenog oružja kumovala je da ovaj vid lova izumre, tako da je broj ovih neustrašivih pasa opao. Španski moreplovci i osvajači su uz pomoć tih srednjovekovnih pasa pokorili južnoameričke indijance.
Posle pada Rimskog carstva i mastino Napolitano I Cane Corso su preživeli jedino u selima na jugu, a vođeni svojim potrebama i metodama, odgajali su ih seljaci, kojima su ovi psi bili nezamenljivi pomagači. Bili su odlični čuvari njihove imovine i nezamenljivi telohranitelji.
Sa progresom i napretkom društva nije više bilo potrebe za velikom pomoći koju su ovi psi davali, pa su i prirodna uloga i zadatak koji su Cane Corso izvršavali, izgubili na svojoj važnosti.
Samo u selima Molise u kojima je osnovno zanimanje bila poljoprivreda I stočarstvo, još uvek je bilo potrebe za ovim hrabrim psima. Seljaci I pastiri su bili glavni odgajivači.
Međutim, izolovanost tih sela I slaba komunikacija sa ostatkom sveta uslovile su da Cane Corso nema kontakte sa drugim psima, pa je postojala opasnost za izumiranje ove rase.
Srećom, 70-tih godina ovog veka, pojavio se prof, GIOVANI BONETI, koji je obišao sva sela u južnoj Italiji i koji je uspeo da popiše sve preživele Cane Corso. Zahvaljujući njemu, rasa je sačuvana od izumiranja.

Ponašanje i karakter:
Čuvar kuće i imanja, porodice i stada stoke. U prošlosti upotrebljavan je za čuvanje stada goveda, a takođe i za lov na neke divljači.
Kretanje:
Dug korak. Kas je izrazajan, I ostaje najcenjeniji nacin kretanja.
DLAKA: Kratka, sjajna, veoma gusta sa tanjom poddlakom.
BOJA: Crna, olovno siva, siva kao škriljac, svetlo siva, bledo žuta, jelenje crvena, tamno riđasta, tigrasta (pruge na različito nijansiranoj riđastoj ili sivkastoj olovnoj boji). Riđasti i tigrasti psi imaju crnu ili sivu masku koja je ogranicena za njusku i ne treba da se prostire dalje od linije očiju. Dozvoljena je mala bela fleka na grudima, na vrhovima šapa i nosniku.

VELICINA I MASA:

VISINA GREBENA: Muzijaci 64 – 68 cm, zenke 60- 64 cm, tolerancije +/- 2 cm.

TEZINA: Muzijaci 45 – 50 kg, zenke 40 – 45 kg.

GRESKE: Svako odstupanje od napred navedenih tacaka mora se smatrati greskom cija procena stoji u proporciji sa stepenom izlozenosti.

TESKE GRESKE:
Paralelizam ili izrazena konvengercija gornjih granicnih linija lobanje i njuske. Konvengirajuce postrane povrsine njuske. Nosna pecurka delimicno depigmentisana, Makazasto zubalo, naglasen predgriz, Vertikalno nosen ili zavijen rep, Pri kasu stalno ravanisanje, Iznad ili ispod visine grebena.

ISKLJUCUJUCE GRESKE:
Agresivnost ili plasljivost, Divergentnost gornjih granicnih linija lobanje i njuske, Totalna depigmentacija nosne pecurke, Nosnik ulegnut ili ovnujski, Podgriz, Delimicna ili kompletna depigmentacija ocnih kapaka. Staklaste oci, razrokost, Bezrepost, krnjutak repa (kupiran ili ne), Dlaka poluduga ili sasvim kratka. Odlakanost sa zastavicama, Boje koje nisu navedene u standardu. Belina namestu koje nije predvidjeno standardom. Psi sa jasnim psihickim poremecajima ili promenama u ponasanju moraju biti diskvalifikovani.

NB:Muzjaci moraju imati dva normalno razvijena i opipljiva testisa koji se nalaze potpuno u skrotumu.

Ostale fotografije

  • KANE KORSO
  • KANE KORSO
  • KANE KORSO

Naši ljubimci

Ukupan broj ljubimaca: 8