Nemački prepeličar

Dodaj odgajivačnicu

Odgajivačnice

  • Vaš Logo odgajivacnice
  • Vaš Logo odgajivacnice
  • Vaš Logo odgajivacnice
  • Vaš Logo odgajivacnice

Orginalni naziv : DEUTSCHER WACHTELHUND

NEMAČKI PREPELIČAR DEUTSCHER WACHTELHUND- | FIFe /FCI kategorija : Pas

Istorijat:
Osamdesetih godina devetnaestog veka, grupa nemačkih lovaca odlučila je da ponovo afirmiše (tačnije da ponovo stvori) Štober rasu pasa (Stober), raznovrsnih lovačkih sposobnosti, spominjana u nemačkoj istoriji početkom osamnaestog veka. Štober je bio poznat kao dobar tragač krvi. Tragovi ove rase, nađeni u Bavarskoj, su ukrštani sa sportskim španijelima koji su bili dokazani kao strastveni lovci. Wachtelhund, kako se zove u Nemačkoj, je zvaničko priznat 1903. godine. Nemački klub nemačkih prepeličara (Verein fur Deutsche Wachtelhund - VDW ) dozvoljava samo lovcima i lovočuvarima da poseduju ovu vrstu, pa se psi ove rase ni ne prodaju ne-lovcima. Nemački prepeličar je priznat od UKC 1996. godine.
Opšti izgled:
Veličinom i kratkoćom nalikuje nemačkom dugodlakom ptičaru, ali nije tako visokonog, već pas izražene pravougaone figure. Malom nosaču teških tereta, kod nošenja zeca i lisice, potrebna je figura nenaglašene dužine i da „puca od snage". Nemački prepeličar treba da ima pri plemenitom izgledu, dobre kosti i mišiće, nije niti visokonog ni hrtast, niti težak i nizak.
Mnogo više mora biti mišićav i da ima suve i jedre kosti, izraženih dugih linija, što znači da je dug u grebenu i sapima, veoma kratak u leđima i sa širokim i snažnim bubrežnim delom, tako da na povodniku odaje više utisak pravougaonog nego kratkog psa.
Mora posedovati izdržljivost i snagu i da izdrži najduži lovni dan na teškom terenu i snegu.
Temperament:
Nemački prepeličar je živahne i prijatne naravi, dobar je i kao radni pas i kao kućni ljubimac. Veoma je inteligentan, agresivan u lovu i u vodi.
Boja:
Uzgaja se u dva varijeteta.
a) Jednobojno tamno braon, puno puta sa belom oznakom na grudima i prstima, takođe sa crvenim ili žutim paležom iznad očiju, njušci, nogama i oko čmara, kao i lisičije i jelenje crveno. Boja zemičke je nepoželjna.
b) Braon sinjasto, a to znači da su na sinjastoj osnovnoj boji (bela i braon prisno pomešane) često braon glava, braon plećke takođe i braon plašt preko celih leđa.
Ovde pripada i braon belo tačkasto sa belom osnovnom bojom i tigrasto sa belo prskana i tačkasta osnovna boja i braon ploče, kao i trobojnost, a to znači braon sinjasto, prskano ili tigrasto sa žutim ili crvenim paležom, kao kod jednobojnog, zatim crveno ili oranž sinjast i prskan kod kojih se umesto braon pojavljuje crvena ili oranž.

Ostale fotografije

  • NEMAČKI PREPELIČAR
  • NEMAČKI PREPELIČAR
  • NEMAČKI PREPELIČAR