Odgajivačnice

  • Vaš Logo odgajivacnice
  • Vaš Logo odgajivacnice
  • Vaš Logo odgajivacnice
  • Vaš Logo odgajivacnice

Orginalni naziv : PEKINGESE

PEKINEZER PEKINGESE- | FIFe /FCI kategorija : Pas

Pekinezer je veoma stara rasa pasa i sam njen nastanak se ne zna, a po istoriji i legendi koju Kinezi imaju prema ovoj rasi, sam nastanak tačnije datira iz vremena prodiranja budizma, još u prvom veku pre Hrista. Pekinezer ima i legendu o svom nastanku, o kojoj se priča vekovima i prikazuje u kulturnim predstavama, iskazanim kroz ples i igru kineske kulture, a legenda kaže: Jedan Lav se smrtno zaljubio u jednu malu majmunicu, ali razlika u njihovoj veličini ih je sprečavala da se venčaju. Lav je zato odlučio da ode u hram i da se moli bogovima da ga smanje toliko da može da se oženi obožavanom majmunicom. Bogovi su upitali lava da li je svestan molbe koju upućuje i da li je dobro razmislio o posledicama jer bi to značilo da se zauvek odriče svog prestiža i privilegija kralja džungle, ali lav nije odustajao. Njegova ljubav je bila tolika da je bio spreman da se svega odrekne. Bogovi bejahu dirnuti tolikom ljubavlju i odlučiše da smanje lava na odgovarajuću veličinu, ali mu učiniše i jedan poklon: " Ostaviše mu njegovo hrabro lavovsko srce ". A iz braka male majmunice i majušnog Lava rodio se pekinezer.

Opšta pojava:
Mali, dobro izbalansiran, zbijen, dostojanstven, kvalitetan.

Karakteristike:
lavlje pojave držanja, oprezan i inteligentan u izrazu.

Temperament:
Neustrašiv, veran, rezervisan, ali ne bojažljiv ili agresivan.

Glava i lobanja:
Glava je velika, proporcijalno šira nego dublja, lobanja široka, prostrana i ravna između ušiju, nije zaobljena, široka između očiju. Njuška veoma kratka, široka. Nozdrve duge, otvorene i crne. Labrnje prostrane, dobro naborane sa čvrstom donjom vilicom. Profil je ravan, sa dobro postavljenom nosnom pečurkom između očiju. Stop izrazit. Neophodno je da nos, usne i ivice očiju budu crni.

Oči:
Velike, čiste, okrugle, tamne i sjajne.

Uši:
Srcolikog oblika, usađene u ravni sa lobanjom i nošene priljubljene uz glavu, pokrivene dugom, obilnom i paperijastom dlakom. Ivica uha, ne treba da se spušta niže od linije njuške.

Usta:
Pljosnate usne, ne smeju se videti zubi i jezik. Jaka donja vilica je obavezna.

Vrat:
Veoma kratak i debeo.

Prednji deo:
Kratak, zbijen, teške kosti prednjih nogu. Kosti su blago savijene, ali jake, dobro povezane u ramenima. čvrstina je neophodna.

Telo:
Kratko, sa širokim grudima i dobro postavljenim rebrima. Dobro povezane prednje noge, sa jasnim strukom, leđa ravna.

Zadnji deo:
Zadnje noge su lakše od prednjih ali čvrstog i dobrog oblika. Uzan stav zadnjih nogu, ali ne kravlje pete. čvrstina je neophodna.

Šape:
Velike i ravne, nisu okrugle. Psi su stabilni na nogama, ne ovlaž oslonjeni. Gledano od napred, prednje šape okrenute neznatno u polje.

Rep:
Visoko usađen, čvrsto nošen, neznatno zavijen preko leđa sa bilo koje strane, duge paperjaste dlake.

Hod:
Spor, ponosit, uvijajući hod prednjeg dela izatvoreni hod zadnjeg dela. Ovo tipično kretanje ne sme biti prćeno uvijanjem zbog uskih ramena. Veoma je važno da hod bude sasvim korektan.

Dlaka:
Duga i prava sa obiljem grive koja se produžava preko ramena obrazujući pelerinu ili okovratnik ( volane oko vrata). Pokrovna dlaka je više gruba sa obilnom podlakom. Ova paperjasta dlaka na ušima, nogama, butinama, repu i prstima je obilna.

Boja:
Dozvoljene su sve boje i oznake, izuzev albina i boje jetre. Može biti delimično obojen raznim bojama, pri čemu šare ne moraju biti pravilne.

Veličina:
Idealna težina ne prelazi 5kg, za mužjake i 5.5kg za ženke. Psi mogu izgledati mali ali biti iznenađujući teški kada se podignu. Teške kosti i krupno, dobro građeno telo su bitna karakteristika ove rase.

Mane:
Sve što odstupa od gore navedenog smatra se manom i ocena stoji u proporciji sa stepenom izraženosti mane.

Naši ljubimci

Ukupan broj ljubimaca: 24