Odgajivačnice

Orginalni naziv : SAMOYED

SAMOJED SAMOYED- | FIFe /FCI kategorija : Pas

Samojed je pas jake konstrukcije, mišićavog tela. Krzno mu je bele boje i veoma je gusto, jer potiče iz predela gde vladaju jake zime. Na prvi pogled deluje tromo, ali je dosta živahan, pokretan, druželjubiv i pun energije.
Visina:
mužjaci od 51 - 56 cm,
ženke 46 - 51 cm
Težina između 20 kg i 30 kg.

Držanje samojeda u gradu nije najbolje rešenje, jer oni vole aktivnost, kretanje, prostranstvo. Ako se drže u gradskim uslovima, treba izdvojiti dosta vremena za šetnju i trening. Dnevna vežba i šetnja trebalo bi da bude što duža, dok god pas uživa u njoj. Ne podnose visoke temperature, tako da bi vežbu trebalo obavljati u periodima dana kada je temperatura najniža - rano jutro i kasno veče. Njegovo kretanje je elegantno, graciozno i ponosno.
Telo:
Mora biti cvrsto, stabilno, jako i misicavo,kvadraticno i skladno. Kosti su masivne i teske i očekujemo da odgovaraju veličini psa, a ne da budu toliko masivne da ga ometaju u njegovim najvećim odlikama:brzini,hitrini, okretnosti i skočnosti. On nikako ne moze biti prihvaćen kao nespretan, trom i nezgrapan pas. Dužina tela treba da bude za oko 5% veća nego njegova visina u grebenu. Ženke su u proseku duže od mužjaka i to u svom zadnjem delu tela.
Grudni koš treba da bude dubok, snažan a rebra pravilno raspoređena u blagom luku(nikako nalik bačvi-tj. okrugla). Prednji udovi moraju biti dosta elastični kako bi mogli amortizovati potiske od strane zadnjih udova. Prednje noge moraju biti paralelne i normalne prema podlozi, jakih i pravih kostiju a svakako dobro prekrivene gustom dlakom. Zadnji udovi su najjači deo tela. Mišićavi, snažni, elastični zadnji udovi vrše snažan potisak i inicijatori su svih brzih i elastičnih pokreta tela. Ovi udovi su dosta krući od prednjih, ali sa jačim zglobovima i kostima. Gledano od pozadi zadnje noge moraju biti ravne i paralelne.

Ostale fotografije

  • SAMOJED
  • SAMOJED
  • SAMOJED
  • SAMOJED

Naši ljubimci

Ukupan broj ljubimaca: 19